Aldehydy

Aldehydy

Pełny tekst artykułu dostępny jest dla zarejestrowanych użytkowników

Benzaldehyd

[ wzór strukturalny ]

Aldehyd benzoesowy; najprostszy aldehyd aromatyczny. Ciecz, topi się w temp. -26oC, wrze w 178oC. Słabo rozpuszczalny w wodzie, rozpuszczalny w alkoholu, eterze i chloroformie, jest lotny z parą wodną, posiada charakterystyczny zapach gorzkich migdałów. W obecności śladów kationów Fe3+ i Cu2+ utlenia się na powietrzu do kwasu benzoesowego. Występuje w gorzkich migdałach w postaci glikozydu (cyjanohydryny kwasu benzoesowego), zwanego amigdaliną. Benzaldehyd również wchodzi w skład wielu owoców. Na skalę techniczną otrzymywany jest z toluenu. Stosowany jako surowiec do produkcji barwników i pochodnych aromatycznych, środek zapachowy w przemyśle perfumeryjnym i spożywczym (symbol E-211) jako rozpuszczalnik olejów, żywic oraz niektórych estrów celulozy.

Metanal

[ wzór strukturalny ]

Formaldehyd, aldehyd mrówkowy; najprostszy aldehyd alifatyczny. W warunkach normalnych jest bezbarwnym gazem o gryzącym, charakterystycznym zapachu, temp. topnienia -92oC, temp. wrzenia -19,5oC, d-20=0,815. Miesza się nieograniczenie z wodą, alkoholem, eterem, węglowodorami, terpentyną. Bardzo łatwo polimeryzuje, tworząc paraformaldehyd. W reakcji formaldehydu z amoniakiem powstaje urotropina (CH2)6N4. Używany najczęściej w postaci 40% wodnego roztworu, który nosi nazwę formaliny. Otrzymywany na skalę przemysłową przez katalityczne utlenienie metanolu. Stosowany najczęściej jako surowiec do produkcji barwników (np. indygo), żywic syntetycznych, w garbarstwie, w laboratoriach fotograficznych, do konserwowania i utrwalania preparatów anatomicznych i histologicznych, do produkcji poliformaldehydu.

Powiązane artykuły

Tematy pokrewne

Free Joomla! templates by Engine Templates